Ieder jaar op 3 december is het Wereldgehandicaptendag. En terwijl ik dit zie, moet ik grijnzen. Want stiekem bedenk ik me, dat sommige “gezonde” mensen wellicht een grotere uitdaging hebben, dan mensen met een beperking.

Best handig

Ik ben opgegroeid met een zus met Cystic Fibrosis, een taaislijmziekte. Naar mate zij ouder werd kwamen de zuurstofflessen, rolstoelen en invalidenparkeerkaarten om de hoek zetten. Maar als iemand een boegbeeld van veerkracht, weerbaarheid, innerlijke kracht en een enorme dosis doorzettingsvermogen was, dan was zij het wel. De humor en zelfspot was ongekend. Ook wel handig, want als we wisten dat het ergens druk zou zijn, dan namen we de rolstoel mee en hadden we altijd voorrang. Ook als we voor de helft van de prijs wilden. Want de begeleider hoeft meestal niet te betalen. En met die invalidenkaart stonden we altijd dichtbij geparkeerd! Reuzehandig af en toe zo’n handicap.

Zittend de wereld veroveren

Het zelfde geldt voor een dierbare vriendin van mij, Barbara van Bergen. In 2006, een jaar na het overlijden van mijn zus, kreeg Barbara een motorongeluk en belandde met een dwarsleasie in een rolstoel. Natuurlijk had ze het zwaar en moest ze knokken, maar er kwam iets ongekends in haar naar boven. Ze kwam in aanraking met rolstoelbasketbal en voordat ze het wist reisde ze de hele wereld weer over. Binnen 1,5 jaar zat ze op de Paralympische Spelen in Beijing. En afgelopen zomer werden we met z’n allen gek toen we haar wedstrijd na wedstrijd zagen winnen en ze een bronzen medaille kreeg omgehangen! Hoe trots! Barbara gaat gewoon wakeboarden, snowboarden en de hele ratteplan. Niets is haar te gek. Ze toont een enorm portie lef, doorzettingsvermogen en is bijzonder krachtig. Prachtig toch!

No limbs, no limits

Toen ik als coach werkte bij Traverse Rotterdam met jongeren, die veelal uit de achterstandswijken van Rotterdam kwamen, gaf ik eens een groepstraining. Ik vroeg ze: “wat zou jij doen als je geen armen en benen had”? Waarop er iemand zei: “Mezelf van kant maken”. Nou dat is pas knap! Want hoe ga je dat doen zonder armen en benen? Ik liet ze het filmpje zien van Nick Vujicic. No limbs, no limits! Nick heeft geen armen en benen, maar golft, vist, vaart en gaat zelfs van de glijbaan af en weet zichzelf ook weer boven water te krijgen. Hij geeft lezingen op scholen aan jongeren en weet mensen met zijn verhaal te raken. Ook hij reist de hele wereld over, schrijft boeken, komt op tv. Briljant. Zoek hem maar eens op via YouTube. Echt super.

Eeuwige bourgondiër

Ik denk nog met een warm hart terug aan Menno de Kuyer. Een vlieger bij de KLM die een auto-ongeluk kreeg in volgens mij Afrika. Met als resultaat vanaf zijn nek naar beneden verlamd. Het ene moment ben een hippe hotshot in een stoer beroep. Het volgende moment moet je aan iemand vragen om je te helpen het rietje in je mond te steken als je wat wilt drinken omdat je helemaal niets meer kunt bewegen. Maar Menno is geweldig! Menno heeft een superleuk huis, werkt gewoon, reist nog steeds de wereld over en geniet als eeuwige Bourgondiër volop van het leven! 

 

Leven met een handicap? Het beste recept voor een flink portie creativiteit

We kijken vaak naar iemand zijn fysieke beperking. Mensen willen nog wel eens beoordelen daarop. Neem  bijvoorbeeld iemand die stottert, mank loopt en af en toe zijn best moet doen om rechtop te blijven staan. Ik denk hierbij aan Lotte en Bart die ik laatst ontmoette toen ik ergens een lezing gaf. Soms triggert dat mensen zonder handicap en worden ze geconfronteerd met hun eigen ongemak, ongeduld of idee dat iets meer tijd of problemen zou geven. Maar een ding is zeker. Iemand met een handicap is creatief, heeft doorzettingsvermogen, is krachtig en laat zich niet door een beetje tegenwind uit het veld slaan. Dit zouden wel eens de beste mensen voor de job kunnen zijn. Want ze zijn gemotiveerd en ze weten van aanpakken en ze hebben al heel veel moeten overwinnen! Dus het zijn per definitie winnaars! En iemand die niet zo’n extraatje heeft meegekregen in het leven, zou zichzelf weleens veel meer gehandicapt en beperkt kunnen voelen. Dus ik zou iedereen willen zeggen…..wil je weten hoe je het beste uit jezelf kunt halen? Leer van deze kanjers!