Het is juli 2010 en ik bevind me twee maanden lang in hippie Santa Cruz, Californië voor een training. Deze Amerikaanse staat heeft mijn hart gestolen. Ze biedt namelijk een geweldige mix tussen het hippie-gevoel, natuur, spiritualiteit, joie de vivre, maar ook de American Dream. Mensen die durven te dromen, ‘de klauwen uit de mouwen’ steken en met hun droom ook succesvol zijn. Silicon Valley zit er vol van. Levenskunstenaars en beroemde hippies die grote zakelijke successen hebben behaald en zelfs de wereld daarmee hebben veranderd. Ze inspireren de living daylight out of me. Ze laten zien dat zakelijk succes, je droom leven, maar ook genieten van het joie de vivre, liefde voor natuur, maatschappelijk een impact maken en spiritualiteit allemaal in een mooi pakket passen. Ik vreet hun ervaringen en lessen die laten zien dat het wel kan.

Een spirituele hippie met m’n Rotterdamse poten-in-de-klei

Het is hier, dat ik op een avond de kans krijgt om mee te doen aan een Sjamaanse Reis. Ik ben gek op van alles uitproberen wat me dichter bij mezelf zou kunnen brengen. Van zweefmuts zaken uitproberen tot heel aards de klauwen uit de mouwen steken. Ik grap wel eens dat ik alles tussen hemel en aarde uitprobeer om te komen waar ik wil komen voor mezelf. Als mens. Het heeft me al zoveel gave avonturen en wijze levenslessen opgeleverd. Nooit heb ik gestudeerd, maar deze ervaringen hebben me zoveel geleerd en mijn horizon verbreed. Ik ben wel een beetje een hippie, maar wel Rotterdamse met een niet lullen maar poetsen dna en mijn ‘poten’ in de klei.

Geinig experimentje op een yogamatje

De wijze Indianen maken in hun cultuur al sinds de oudheid gebruik van de natuur en al wijsheid en haar krachten. En er zijn vele mythologieën over prachtige grootste totemdieren, ook wel krachtdieren genoemd, zoals o.a. de adelaar, de bizons, de beren en de wolf.Ik ga liggen op mijn matje, trek een deken over mij heen en geef me over aan wat er gaat gebeuren. De sjamaan, Michael, legt het proces uit. Op de tonen van drums is het de bedoeling dat we ons voorstellen dat er een boom is en dat we daarin afdalen. Diep Moeder Aarde in. En daar zal een krachtdier op je wachten. Ik hou wel van een experimentje, dus ik denk: “Zo, mooi, eens even kijken wat voor gaaf, groot, sterk beest mijn beschermer is. En welke wijze les hij voor mij heeft.” Ik doe mijn ogen dicht en adem rustig in en uit.

Come to mama, you sexy beast!

Boem, boem, boem. De drums beginnen te spelen. Nu sneller. Boem, boem, boem. Ik zie een grote prachtige sequoia boom voor me en stel me voor dat ik naar binnenloop. Er is een trap die ik afdaal en beneden kom ik tussen de stevige wortels in een open ruimte. Geduldig wacht ik op “de ontmoeting”. Wat zou het zijn? Een vos, een valk, een uil? Een beer, een bizon, een adelaar? Mijn ogen zoeken in het rond, wachtend tot een groot en wijs dier zich aan mij komt voorstellen. Aan mijn voeten kruipt een mier. “Wegwezen vriend. Je irriteert. Ik wacht op iemand”. Maar de mier blijft aanhouden. Sterker nog, hij heeft een vriend meegenomen. Twee mieren. O nee. Ik sta met mijn voeten in een mierenhoop te wachten! Totdat ik me besef, er komt geen adelaar. En ook de valk is waarschijnlijk druk bezig met de ontmoeting met mijn buurman op het matje naast me. En ook die bizon had andere verplichtingen. Heb ik dat.

Heb ik dat! Een mier!

Iedereen een geweldig mooi beest. En ik. Een mier! Ik denk nog: “Nee joh, deze is niet sexy genoeg voor het verhaal”. Ook al zijn het er duizenden. Wegwezen makker. Mensen houden over het algemeen niet van mieren. Daar zijn lokdoosjes voor om ze dood te maken. Ik wil een prachtige mooie wolf, die krachtig is. Dat is veel meer sexy. Zo’n wolf die me beschermt en de weg laat zien. Die mijlenver huilt in het maanlicht. Dat past veel mooier in het verhaal. Maar ik…ik lijk te zijn beland in een remake van de Dreamworks animatiefilm: Antz. Ik had het me toch echt anders voorgesteld. Maar die mier kijkt me onverdroten aan, niet onder de indruk van mijn mindfucks en behoefte om de boel te controleren en zegt onverdroten: “Kom mee”.

Wachten op het perfecte plaatje of je laten verrassen.

Het volgende moment geef ik me volledig over en word ik, al liggend op mijn rug en mijn armen wijd, vervoerd door duizenden mieren. Ze dragen vol vereende krachten mijn lichaam, terwijl ik het gevoel heb alsof ik langzaam en vrolijk heen en weer dein op de vredige golven van het water. Geen idee waar ik naartoe ga, maar het voelt rustig en intuïtief goed. Alsof ze willen zeggen: “wij gaan jou helpen om te bereiken wat je wilt bereiken”. We got your back! We bevinden ons in een grote hoge prachtige cirkelvormige hal vol balustrades. Gestaag dragen mijn ‘makkers’ mij verdieping na verdieping omhoog. Boven aangekomen is er een deur. De deur gaat open en ik kom terecht in een prachtig mooie weide. Met gras zo zacht en zo groen. Zó groen heb ik het nog nooit gezien. En een lucht, die blauwer is dan blauw. En de zon schijnt zo mooi. Het verwarmt mijn lichaam van top tot teen. En ik ervaar een diep gevoel van geluk, rust, blijheid, vrijheid én ultieme kracht.

Leger aan matties

Ergens in de verte hoor ik de drum harder gaan spelen. Het is tijd om terug te gaan. Terug de stam van de sequoia in omhoog. En langzaam kom ik weer terug in de kamer. Om me heen ontwaken langzaam de “sexy” verhaal over grootste krachtdieren. En ik….een mier. Maar wel duizenden potige en dappere rakkers. Als er een obstakel is, laten zij zich niet weerhouden, ze gaan er overheen, er langs of er onderdoor. De mier laat zich niet stoppen. Die weet waar hij naar toe onderweg is en vind keer op keer een weg. Een mier is waanzinnig plichtsgetrouw. Een echte teamspeler, hij weet als geen ander dat als elk teamlid de aan hem toevertrouwde taak volbrengt het team zal slagen.

Het is nu zo’n 8 jaar later. En wat denk ik nog vaak terug aan die mier en zijn troepen. De afgelopen 8 jaar ben ik zoveel bijzondere mensen tegengekomen. Ze hebben me allemaal een stukje meegedragen. Hun kracht. Hun wijze lessen. Met vereende krachten hebben ze me geholpen te komen waar ik nu sta. Als mens. Als ondernemer. Wat ben ik blij met mijn stoere troep krachtige mieren.

Armen open en gaan!

De wijze les die ik hier uit leerde….. probeer niet te controleren wat jij denkt dat je wilt maar durf toe te laten wat het leven voor jou in petto heeft en er voor nodig is om dat te bereiken. Met wijd open armen en een flinke bak vertrouwen en nieuwsgierigheid. Als je je daar op laat mee voeren, dan kom je precies de juiste mensen en ervaringen tegen die je verder brengen dan je ooit had gedacht. En verwondering over alles wat mogelijk is geworden daardoor je keer op keer ten deel valt.

Waar ik ook kom de laatste tijd, zakelijk of privé, krijg ik vaak te horen…”we missen je verhalen”….. en stiekem…. ik mis ze ook om ze te schrijven en vette vrolijke grijns op mijn eigen en jullie gezicht te toveren. Dank jullie wel voor een ieder die me dit liet weten. Dat jullie daarmee dat vuurtje weer aanwakkeren bij mij.

Dus het is mijn voornemen om in 2021 zeker weer vaker te gaan schrijven over mijn avonturen en jullie te laten meebeleven. Voor nu…. trek ik nog even een paar verhalen uit de oude doos…

Veel leesplezier en een fijne zondag. xxxx