Er is niet mis met overweldigd raken. Dat hebben we allemaal wel eens van tijd tot tijd. We houden in een week vaak heel veel ballen hoog. Werk, gezin, huishouden, sociaal, familie, vrienden, sporten en eventueel mantelzorg etc. Wanneer er teveel op je bord ligt en je het overzicht kwijt bent, dan kost het afwerken van je to-do lijst vaak steeds meer moeite. Op een gegeven moment ga je er als een berg tegen opzien en komt spontaan het liedje van Het Goede Doel in je hoofd: “Waar is hier de nooduitgang?”

Life is like a box of chocolate en wijn….veel wijn

Ik werk samen met een vrouw die hangen in het overweldigende gevoel soms best goed beheerst. Ik vind het supervervelend voor haar. Want haar hoge lat en het gevoel van falen van ‘ik moet dit gewoon kunnen doen’ spelen haar hierbij parten. Wat ze niet ziet, is hoe ik naar haar kijk. Dat ik bewonder voor wat ze allemaal doet. Ik geef haar de volle credits. Het is een powerhouse woman is die heel veel op haar bordje heeft liggen. Het is ook heel veel. Zeker in coronatijd. Veel te veel soms om als alleenstaande werkende moeder met twee kleine kindjes op de basisschool alleen te doen. Ga er maar aan staan. Ik doe het haar niet na! Het is een gegoochel van de bovenste plank. En zij is zeker niet de enige. Is het normaal al best uitdagend. Het afgelopen jaar spande wellicht helemaal de kroon. Compleet logisch toch, dat je harder dan Forest Gump van alles weg wilt rennen of onder de dekens wil kruipen met een ‘box of chocolate’ of een kistje wijn vakkundig wilt meester maken inclusief een buffet aan comfortfood


Niet miepen, maar managen

Het verschil is of je in het ‘overweldigende’ gevoel blijft hangen en blijft doorzwoegen tot de Wet van Murphy in werking treedt. Wat vaak niet heel bevordelijk is voor je energie, goede humeur of je X-factor. Vaak duurt het langer om hiervan te herstellen. Of dat je het jezelf een eerlijke kans geeft en een hulplijn inzet. Er is namelijk een simpele oplossing. Een frisse blik. Vraag of iemand met je meekijkt, zodat je ontdekt waar de ruimte zit. Dat kan een vriend(in), collega, partner of eventueel een coach zijn. Twee zien meer dan één. Vaak zit het allemaal zo in je hoofd, dat je niet weet WAAR je moet beginnen. Wanneer je overweldigd raakt, zeg dat dan gewoon nuchter. Schaam je niet. Voel je niet schuldig. Ploeter vooral niet onnodig in je eentje door. Dat is allemaal niet bevordelijk voor je zelfvertrouwen. Je bent geen martelaar. Je bent geen faalkunstenaar. Hell no! Eerder een jongleur met Olympische competenties.


Je moet het wel zelf doen, maar niet alleen

Je moet goed voor jezelf zorgen. Het is een kwestie van jezelf liefdevol meer rust en (adem)ruimte gunnen. Dus een gevalletje niet meuten, maar je eigen leven(slust) en rust managen. Uit mijn eigen leven en in mijn werk als coach en mijn 30-dagen Niet Lullen Maar Fiksen, weet ik als geen ander. “Je moet het wel zelf doen. Maar niet alleen. Wanneer ik hoor of zie dat iemands hoofd overloopt, dan stel ik met alle liefde de vraag: “Kan ik even met je meekijken? I practise what I preach. Als ik er zelf niet uitkom, dan bel ik ook een collega-ondernemer of vriendin met de woorden: “Ik ben het overzicht kwijt. Wil  jij even met me meekijken?” Voor je het weet ben je weer op de rit!

Nieuwsgierige vragen vs tsunami aan mogelijke antwoorden

Belangrijk is wel dat er nieuwsgierige open vragen worden gesteld. Je wilt namelijk niet zo’n enthousiasteling hebben, die in een keer zijn of haar roeping vind en een hele tsunami oplossingen over je toch al volle hoofd stort. Zie het als een inspiratie-avontuur. Het is belangrijk om open vragen te stellen waardoor die ander in zichzelf op ontdekkingsexpeditie naar de open ruimtes kan. Maak het fun. Maak het licht. Neem een lekkere bak koffie, thee of goede wijn erbij. Sparren, ruimte maken en weer door!

 

Een bak vernieuwde energie

Ik geloof heel sterk dat jij en ieder ander mens zijn of haar eigen antwoord over hoe nu verder heel goed zelf weet. Alles wat je nodig hebt is, is iemand die naast je gaat staan en die met plezier een frisse blikt werpt op jouw jongleertalenten. Voor je het weet breekt de zon weer door, heb je een enorme opluchting, energie en je flow weer terug. Dan vraag je je af waarom je dit niet al veeeeeel eerder had bedacht. Je superhelden shirt kan weer schoon uit de was. You’re on your way. You got this.