Toen ik zo’n 20 jaar geleden als KLM-stewardess de wereld overvloog, vond ik het heerlijk om in San Francisco te zijn. ‘s Ochtends vroeg liep ik dan in mijn eentje door de stad te wandelen en ontwaakte er een wereld voor mijn ogen. De geur van de zee, in de verte het geluid van de zeeleeuwen. Putdeksels met stoom en trappetjes langs de gebouwen. Net als in de film, zou Doe Maar zingen. Maar San Francisco is alles behalve ‘film en fake’. San Francisco is een prachtige kleurrijke stad vol creativiteit, diversiteit en mogelijkheid. Het doet meer Europees aan met de terrasjes voor de kleine barretjes. En het ligt aan het water. En ergens heb ik toch een voorliefde voor steden die aan het water liggen. Sydney, Kaapstad, Singapore, Chicago, Rotterdam, Zierikzee. Hahaha.

Lekker bakkie echo

Ergens op de hoek van Union Square was een prachtige grote boekwinkel. Destijds was het fenomeen ‘koffiebar’ nog niet bekend in Nederland. Maar ik kon uren struinen langs de rijen boeken, tijdschriften, prachtige notitieboekjes en dan ergens in het midden een koffiebar. Ik drink mijn koffie sterk en zwart en bij voorkeur in een mok waar ik mijn handen om kan vouwen. Oké, die combinatie is niet echt bekend in Amerika. Meestal krijg je een joekel van een mok met een dubbele espresso waar je net je lippen mee nat kunt maken. En klinkt er nog net geen echo in die beker. Of je krijgt een mok die met een oneindige mogelijkheid voor een refill. Maar het is zo slap als slootwater. En melk heb ik niet meer gedronken, sinds ik bij mijn moeder aan de borst lag. Haha. Terwijl het me heerlijk lijkt om me vol over te geven aan een cappucino met een dikke laag melkschuim. Maar helaas. Koffie met melk…no thank you ma’am. Dus deed ik het ermee. Een bakkie dubbele sterke echo met een joekel van een verse banana-walnut muffin. En dan heerlijk bladeren door een van mijn aanwinsten.

Voor even of voor altijd

Wat je ook had destijds waren van die prachtige grote kaarten met wijze teksten. Ik liet me er altijd heel graag door inspireren. Een van de gedichten die mij altijd is bijgebleven is: A reason, a season or a lifetime. Het gaat over de mensen die in je leven komen. Dat sommige mensen in je leven komen om iets van te leren. Sommigen een tijdje met je meelopen en anderen blijven je leven lang op de een of andere manier met je verbonden. In al die jaren heb ik vaak aan dit gedicht gedacht. Wanneer vriendschappen eindigden. Wat ik en de ander met elkaar hebben beleefd en van elkaar geleerd. Maar ook mensen die in mijn hart gewoon altijd een deel van mijn leven zijn en blijven. Soms zijn ze even weg of zien we elkaar een tijdje niet. Maar altijd komen we elkaar weer tegen en blijft de rode draad ons lijntje die ons blijft verbinden. Sommigen gaan al zo ver terug als mijn vroege jeugd en die blijven hoogstwaarschijnlijk tot een van ons de pijp aan Maarten geeft. En of iemand nou een reason, a season or a lifetime is voor mij, ze zijn allemaal heel waardevol (geweest) voor het totaal van mij. :-)

 

A Reason, a Season, or a Lifetime?

 

People come into your life for a reason, a season or a lifetime.

When you figure out which one it is,

you will know what to do for each person.

When someone is in your life for a REASON,

it is usually to meet a need you have expressed.

They have come to assist you through a difficulty;

to provide you with guidance and support;

to aid you physically, emotionally or spiritually.

They may seem like a godsend, and they are.

 

They are there for the reason you need them to be.

Then, without any wrongdoing on your part or at an inconvenient time,

this person will say or do something to bring the relationship to an end.

Sometimes they die. Sometimes they walk away.

Sometimes they act up and force you to take a stand.

What we must realize is that our need has been met, our desire fulfilled; their work is done.

The prayer you sent up has been answered and now it is time to move on.

 

Some people come into your life for a SEASON,

because your turn has come to share, grow or learn.

They bring you an experience of peace or make you laugh.

They may teach you something you have never done.

They usually give you an unbelievable amount of joy.

Believe it. It is real. But only for a season.

 

LIFETIME relationships teach you lifetime lessons;

things you must build upon in order to have a solid emotional foundation.

Your job is to accept the lesson, love the person,

and put what you have learned to use in all other relationships and areas of your life.

It is said that love is blind but friendship is clairvoyant.

 

— Unknown